ANTALYA’NIN GÖZ BEBEĞİ KAŞ’DA NELER YAPILIR?

Bu yazımda sizlerle Türkiye’nin muhteşem tatil beldelerinden biri olan Kaş’ı paylaşmak istedim. Gerçekten de Kaş’a bir kez gittiğinizde her yaz tekrar gitme isteği uyandırıyor insanda. Harika küçük butik dükkanları ile sokakları, masmavi denizi, hareketli, cıvıl cıvıl akşamları, her yıl gelen yerli ve yabancı tursitlerin enerjisi sizi kendine hayran bırakıyor. Bu yazımı Kaş’a ilk defa gidecekler ya da daha önce gitmiş ama yeterince değerlendirememiş okurlarımız için yazıyorum. Buyrun bakalım, Kaş’da neler yapılır?

KAŞ’DA YAPABİLECEĞİNİZ 10 AKTİVİTE

Öncelikle otelinize giriş yaptıktan sonra yapılacak ilk şey, keşfe başlamak için dışarı çıkmaktır. Kaş’ın merkezi, şirin bir liman ve şirin bir eski şehir etrafında kurulmuştur. Dar sokaklarında gezinirken Butik giyim mağazalarına göz gezdirebilirsiniz veya hediyelik eşya alışverişi yapabilir ve renkli el sanatları için dışarıdaki tezgahlarda mola verebilirsiniz. Ayrıca dünya mutfağı veya yerel ev yapımı Türk yemekleri sunan çok sayıda kafe ve restoranda yemek molası verebilirsiniz. Akşamları barlar ve kulüpler dolar ve Kaş sakinleri sıcak yaz akşamlarında ana meydanda sosyalleşmek için toplanırlar.

ANTIPHELLOS ANTİK TİYATRO’SUNU ZİYARET ETMEK

Antiphellos Antik Tiyatrosu

Antiphellos, Lykia Uygarlığına bağlı eski yerleşim yerlerinden biridir. Antiphellos adını daha sonradan alan kent, “kayalıklı yerin karşısındaki yer” anlamına gelmektedir. Tarihi M.Ö 4. yüzyıla dayanmaktadır. Deniz kenarındaki sur kalıntıları hala görülmektedir. Şehrin batı tarafında olan Çukurbağ Yarımadası’na giden yolun sağında Antiphellos’un denize bakan tiyatrosunu görebilirsiniz. Belirtmeliyim ki bu tiyatronun manzarası müthiş. Tiyatronun en üst oturma alanından Kaş’ı ve Meis’i seyre dalabilirsiniz ama belirtmeliyiz ki özellikle gün batımında oldukça kalabalık oluyor.

KAŞ LİMANINDAN GÜNEŞİN BATIŞINI İZLEMEK

Kaş Gün Batımı

Gün batımını izlemek için diğer mükemmel bir nokta Kaş Limanı’dır. Deniz fenerine giden yoldaki kayaların üzerinden güneşin batışına dalıp gidebilirsiniz.

YUNAN ADASI MEIS’E (KASTELLORIZO) GÜNÜBİRLİK GEZİYE KATILMAK

Meis Adası

Meis adası, Kaş limanından feribotla 20 dakika uzaklıkta bir adadır. Meis adasında yapılacak en popüler şeyler arasında adanın kıyı mağaralarına tekne gezileri (genellikle bol bol yüzme molası dahil) ve terk edilmiş kilise kalıntılarına doğru yapabileceğiniz ilginç tepe yürüyüşleri yer alır. Pastel renkli binaları ve deniz kıyısındaki kafeleri ile Meis’in liman kıyısındaki köyü de görülmeye değerdir.

Meis adasına günübirlik gezi planlıyorsanız pasaportunuzu yanınıza almanız lazım. Feribot operatörü genellikle ziyaret etmeyi planladığınız günden bir gün önce rezervasyon yaptırmanızı istiyor, böylece pasaport bilgilerinizin kaydını oluşturuyorlar.

Kaş’tan günde iki feribot seferi vardır ve eğer Yunanistan’a gidiyorsanız haftalık feribotlarla buradan Rodos’a devam edebilirsiniz.

TEKNE TURU İLE KAŞ’IN MAVİ SULARININ TADINI ÇIKARMAK

Kaş Tekne Turu

Kaş limanından geçerken irili ufaklı pek çok gezi teknesi gözünüze çarpacaktır. Bu teknelerle düzenlenen turlardan biriyle tarihi kalıntıları görebileceğiniz Kekova’yı, cennetten bir köşenin dünyaya inmiş hali gibi görünen Kaputaş plajına yakın Mavi Mağara’yı ya da Sıçak Yarımadası üzerinde yer alan batık bir şehir olan Aperlai’yi ziyaret edebilirsiniz. Biz Kekova turunu tercih ettik. Öncelikle, Kekova’ya tekne turları iki şekilde yapılıyor. Bunlardan biri Kaş limanından hareket eden teknelerle yapılan turlar. Bu turlarda Kaş ‘tan Kekova bölgesine ve koylarına ulaşım deniz yoluyla yapılmaktadır ki normal hava şartlarında gidiş ve dönüş toplam üç saat sürüyor. Diğeri ise Kekova’da ki Üçağız köyünden direkt başlayan tekne turu. Kaş ‘tan Üçağız köyündeki başlangıç noktasına karayoluyla ulaşım yaklaşık 35 dakika sürüyor. Kekova turu, Kekova adasındaki Batıkşehir, Simena Kaleköy ve Üçağız köyünü kapsıyor.

DÜNYACA ÜNLÜ KAPUTAŞ PLAJINDAN DENİZE GİRMEK

Kaputaş Plajı

Kaş’a arabayla 25 dakikalık mesafede bulunan Kaputaş plajı, turkuaz rengiyle kendine hayran bırakan dünyanın en güzel plajlarından biri diyebilirim. Kaputaş Plajı denizi tepelerden inen kaynak suyu ile beslendiği için oldukça soğuk. Deniz sahilden az ötede hemen derinleştiğinden yüzerken dikkatli olmanızda fayda var. Sahili kum ve çakıl taşlarından oluşuyor. Kaputaş plajına denizden turla değil de karadan geliyorsanız, yaklaşık 180 basamaktan oluşan bir merdivenden inmeniz ve tabii ki dönüşte aynı merdivenlerden çıkmanız gerekiyor. Plajın kafe kısmından şemsiye ve şezlong kiralayabiliyorsunuz.

KYANEAI HARABELERİNİ ZİYARET ETMEK

Kyaneai Antik Kenti

Kaş’a 24 km uzaklıkta olan küçük Yavu köyü yakınında bulunan Kyaneai, 4. yüzyıla kadar Likya uygarlığına bağlı bir ticaret merkeziydi. Kalıntıların arasında çok sayıda lahit ve kaya mezarının yanı sıra pazar yeri kalıntıları ve şehir surları yer alıyor.

Sit alanın kalıntıları arasında en görkemli olanı 25 katlı oturma alanı ve dağ manzarasına sahip iyi korunmuş Roma tiyatrosudur. Kyaneai çok fazla bilinen bir yer olmadığından fazla kalabalık olmuyor. Sessizlik ve huzur istiyorsanız tiyatronun en üst basamaklarına oturup manzaranın tadını çıkarmanızı öneririm.

KAŞ’IN TARİHİ SARNICINI ZİYARET ETMEK

Kaş’da çok bilinmeyen, Kaş çarşısındaki bir restoranın hemen altında tarihi bir sarnıç bulunmaktadır. Su depolamak için M.Ö 5. yüzyılda inşa edilen sarnıç, yakın zamana kadar şarap, zeytinyağı, sebze ve su depolamak için kullanılmıştır. Antik tiyatroya kadar uzanan alandaki bir seri sarnıçtan kalan tek sarnıçtır. Buradaki kazılar sırasında çeşitli amforalar, tabak ve kaplar bulunmuştur.

LİKYA KAYA MEZARLARINI ZİYARET ETMEK

Likya Kaya Mezarları

Kaş limanından tepeye doğru dik bir yürüyüşle Likya kaya mezarlarına ulaşabilirsiniz. Bir miktar yürüdükten sonra Likya Kaya Mezarları tabelasını görebilirsiniz. Büyük olan kaya mezarından aşağıya doğru baktığınızda harika bir manzarayla karşılaşıyorsunuz.

KAŞ’IN DERİN MAVİ SULARINDA DALIŞ DENEYİMİNİ KEŞFETMEK

Kaş Dalış Deneyimi

Eğer henüz dalış heyecanı yaşamadıysanız ya da bu heyecanı tekrar tekrar deneyimlemek istiyorsanız Kaş tam size göre. Size bu deneyimi tecrübeli ekipleriyle yaşatmak için kurulmuş pek çok dalış klubü, okulu bulunuyor Kaş’ta. Kaş’ın derin sularında bir çok enteresan şey görebileceğiniz dalma noktaları mevcut. Bunlardan bir tanesi Flying Fish denen kısım ki bu noktada suyun derinliklerinde 2. Dünya savaşından kalma İtalyan uçağı batığı ve cephanelikleri görebilirsiniz. Bir diğer ilginç noktada ise M.Ö 1300’lerden kalma Uluburun batığı var. Burada Likya ve Osmanlı’dan kalma arkeolojik kalıntılar var.

KEKOVA’DA KANO TURU YAPMAK

Kekova Kano Turu

Kekova, Kaş merkeze 35 km uzaklıkta şirin bir sahil kasabası. Bu kasaba civarında ve yakınındaki adada bir çok tarihi kalıntıya rastlayabilirsiniz. Tarihte yaşanan büyük bir deprem yüzünden Dolkisthe Antik Kenti sulara gömülmüş. Her gün Kekova’dan bu kalıntıları ziyaret edebileceğiniz Kano turları yapılıyor. Bu turlarda hem kenti gezdiriyorlar, hem de yakındaki mavi mağaraya ve Kaleköy’e götürüyorlar. Kano turu sırasında suların içinden çıkan lahitler, üzerinden kürek çekerek geçtiğiniz yıkılmış duvarlar, adaya dönmüş tepelerin üzerinde evler ve kiliseler var. Maalesef bu bölgede yüzmek yasaklanmış. Bu turlara katılmak için daha önce Kano deneyimi yapmış olmanıza gerek yok. Size kürekleri nasıl kullanacağınız konusunda kısa bir ders veriyorlar tur öncesinde. Benim bu kadar uzun ilk kano deneyimimdi. İtiraf etmeliyim ki tur sonunda yemek yiyeceğim kaşığı bile tutarken zorlanıyordum kollarımın ağrısından.

Sonuç olarak Kaş, her türden beklentiyi karşılayacak mükemmel bir tatil durağı. Eğer siz de tatili Kaş’da geçirmeyi düşünürseniz, fotoğraf makinenizle ya da telefonunuzla her anını ölümsüzleştirmeyi unutmayın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.