5 günlük Kars gezimin ilk 4 günü Sarıkamış Kayak Merkezi’nde, Türkiye’de kristal karın bulunduğu tek kayak pistinde kaymış olmanın keyfini çıkardım. Kalan son günümü de tarihi ile adeta bir açık hava müzesini andıran, her sokakta farklı bir kültürü tat etme fırsatı yakaladığım Kars’ta gezilecek yerleri gördüm. Dönüş biletini havayolundan alıp 1,5 saat sonra evimde olabilirdim. Üstelik Doğu Ekspresi bileti, havayolu biletinden nispeten daha pahalıydı. Ama önemli olan varmak değildi, yolda olmaktı.. Yaklaşık 24 saat süren yolculuğum sırasında Anadolu’yu karış karış görmüş olmak, telefon kamerasında sayısız fotoğraf çekmek ve bir o kadarını kaçırmak, trende diğer gezgin arkadaşları gözlemlemek, sohbet etmek, bu deneyimi yaşamam için fazlasıyla geçerli sebeplerdi..
Doğu Ekspresi Bilet Alımı
Seyahat planlaması yaparken ilk bilet tarihlerini ve fiyatlarını araştırırız. Doğu Ekspresi ile ilgili bilmeniz gereken bir kaç önemli nokta var. Bulunduğunuz tarihten itibaren en fazla 30 gün içerisinde bulunan seferler listeleniyor. Mesela bundan 1 ay sonrasına uçak veya otobüs biletinizi aldınız diyelim. 2 ay sonraya Doğu Ekspresi ile dönüş biletinizi ayarlamaya kalkarsanız eğer TCDD sitesinde “Sefer bulunamadı” hatası ile karşılaşırsınız. Bu da sizin gezinizin dönüş yolu için umulmadık sonuçlanabilir. Birde eğer 30 gün içerisinde Doğu Ekspresi biletinizi almanız garantiyse sakın son günlere bırakmayın. Özellikle yataklı vagonlar sayı olarak fazla değil ve bir anda dolabiliyor.
Gelelim bilet fiyatlarına.. Alacağınız biletin fiyatı seçtiğiniz vagon ve kişi sayısına göre değişmekte. Toplamda 3 adet vagon bulunuyor. Pulman, örtülü kuşetli ve yataklı vagon.
Kişi başı tek yön bilet fiyatları:
Pulman; aynı otobüs ve uçaktaki gibi ama nispeten daha konforlu olan, yolcuların seyahatlerini oturarak geçirdikleri vagon. Her sırada bir tarafta çiftli, diğer tarafta tekli koltuk bulunuyor. İçerisi oldukça ferah ve geniş.
Pulman – Bilet fiyatı: 46 TL
Örtülü kuşetli; Karşılıklı oturulan 2’şerli koltukların yatak olmasıyla ve üst ranzanın açılmasıyla toplamda 4 kişilik oda halinde kullanabileceğiniz vagon. Eğer toplamda 4 kişilik kızlı veya erkekli bir gruba sahipseniz burası sizin için biçilmiş kaftan. Eğer toplamda 3 kişi sehayat edecekseniz bile bu odayı komple kapatın çünkü sizden başka tanımadığınız birisi kalan son koltuğu alıp sizi rahatsız edebilir. Örtülü kuşetli oda tipi vagonda çift olarak kalmanıza sistem izin vermiyor. Kızlı erkekli olarak kalmak istiyorsanız eğer 2 kız 2 erkek olacak şekilde komple odayı kapatmanız lazım. Mesela evli bir çiftsiniz ve 1 çocuğunuz var. Bu durumda yapacağınız şey, 2 kız 2 erkek olarak komple odayı kapatmak olacaktır. Eğer 2 kişi yani çift olarak kalacaksanız, yataklı vagonu seçmeniz sizin için en uygun ve konforlu yol olacaktır. Yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz ve nevresimler her kullanımda kuru temizlemeye götürülüyor. Yani kirlilik problemi olmuyor.
Örtülü kuşetli – Bilet fiyatı: 61 TL
Yataklı; örtülü kuşetlide olduğu gibi ancak 2 kişinin kalabileceği, içerisinde buzdolabı, lavabo, ayna, elektrik prizi, açılır dolap ve masanın bulunduğu oda tipi. Bu vagonda hem tek olarak hem de kız erkek çift olarak kalabilirsiniz. Eğer tek kalmak isterseniz bilet fiyatı biraz daha artıyor. Doğu Ekspresi yola çıkmadan önce görevliler geliyor ve yatağınızı sizin için açıp kuruyor. Çamaşırlar sizden önce temiz ve yıkanmış bir şekilde tertemiz geliyor. Oda görevlisi kapıyı kilitlemeniz için size özel anahtarınızı size teslim ediyor. Yani odayı uyurken içeriden kilitleyebileceğiniz gibi, yemek veya tuvalet gibi ihtiyaçlarınızda eşyalarınızın güvenliği için dışarıdan da kilitleyebilirsiniz. Vagon görevlisinin size verdiği anahtarı kaybetmemeniz mühim. Çünkü görevli ile konuştuğumda, anahtar kaybolunca kapı kilidini değiştirmenin 50 TL maliyeti olduğunu söylemişti.
Yataklı – Tek kişi bilet fiyatı: 116 TL (İki kişilik oda size tahsis ediliyor, başkası sizinle misafir edilmiyor)
Yataklı – Çift kişi bilet fiyatı: 96 TL
Doğu Ekspresi – Yeme İçme
Doğu Ekspresi kafeteryasında yemek ve meşrubat satışı yapılıyor. Sabah günün ilk ışıklarında vagon koridorunda ise kahvaltı servisi için kafeterya çalışanlarından birisi duyuru yapıyor. Sabah kahvaltı yapmadım fakat duyumlarıma göre kahvaltı fiyatı 15 TL. Yemek fiyatları ise klasik bir esnaf lokantasına göre nispeten daha pahalı. Su 1,5 TL iken çay 2 TL. Yemek menüsünde ise pakette lahana sarma, tavuk pilav veya et pilav seçenekleri var. Ya da o sefer için tencerede yaptıkları bir adet ana yemek oluyor. Ben de hazır bir şey yemeyeyim diye, tencerede yapılan yemeği istedim. Tenceredeki yemek zaten bir Ankara’lı olarak gönlümü almıştı. Yemek Ankara Tava’ydı. Fiyatlar ise hazır lahana sarma ve tavluk pilav 15 lirayken hazır et pilav 18 liraydı. Benim yediğim Ankara Tava fiyatı da yine 18 liraydı. Yemeğin porsiyonu oldukça küçüktü. İlk başta Ankara Tava’nın yanına ekmek getirdiklerinde şaşırmıştım ama 3-4 kaşık darbesinden sonra yemeğin bitmek üzere olduğunu görünce pilavı ekmekle yemekten başka çarem kalmamıştı.
İsterseniz dışarıdan da yemek getirebilirsiniz. Valizinize atacağınız 3-5 bisküvi ve meyve suyu sizi uzun süre tutacaktır. Naçizane tavsiyem, hem yanınıza atıştırmalık bir şeyler alın, hem de bir öğünde olsa Doğu Ekspresi kafeteryasında yemeğinizi yiyin. Sonuçta bir çoğunuzun 40 yılda 1 yaptığı bir aktivite için, imkanınız varsa yemek olayını pas geçmeyin.
Yaşadığım güzel bir anıyı da buraya sıkıştırmak isterim. Sabah kalkıp hazırlıklarımı yaptıktan sonra odamı kolaçan ettiğimde, benden önceki yolcuların minibarı çikolata, kraker, meyve suyu ile doldurduğunu fark ettim. Benden önce odamı kullanan bu düşünceli arkadaşlara çok teşekkür ederim. Bende, sizde eğer imkanınız varsa böyle paylaşımlar yapmaktan kaçınmayalım.
Doğu Ekspresi Önemli Bilgiler
Bu başlık altından kısa cevaplarla Doğu Ekspresi hakkında bilmeniz gereken önemli bilgileri listeleyeceğim.
İnternet: Trende WIFI yok. Sadece telefonunuzdan 3g-4g ile internete bağlanabilirsiniz. O da her zaman yok. Sıklıkla tünele giriyorsunuz, engebeli arazilerden geçiyorsunuz. İnternet bazı noktalarda Edge ile çekiyor, bazen hiç çekmiyor.
Duraklar: Tren durduktan sonra çok kısa sürede kalkıyor. Herhangi bir anons yok. Herhangi bir ihtiyacınız için dışarı çıkarsanız çok dikkatli olun. Tren gider, beklemez.
Sıcaklık: Odaların her birinde cam kenarında kalorifer var. Kapı üzerinde sıcaklık 25 derece olarak sabitlenmiş. Hava soğursa kalorifer otomatik olarak çalışıyor, hava ısınırsa kapanıyor. Yani belli aralıklarla odanız ısınıyor. Ben Mart ayında yapmış olduğum Doğu Ekspresi seferimde hiç üşümedim.
Hız: Örtülü kuşetli vagon girişinde tren hızıda dahil bir kaç teknik bilgi gösteren cihazı ara sıra kontrol ettim. Tren hızı genelde 60-80 km. arasında değişiyor.
Tuvalet: Her vagonda 1 tane tuvalet bulunuyor. Yataklı vagonu kullanan kişi sayısı daha az olduğu için tuvaletleri diğer vagonlara göre nispeten daha temiz. Özellikle tren ilk kalkışında daha temiz oluyor fakat varış noktası yaklaştıkça yani zaman geçtikçe tuvaletteki hijyen git gide azalıyor.
Konfor: Herhangi bir otobüs veya uçak yolculuğundan çok daha az yorulduğunuzu söyleyebilirim. Akşam hava kararınca yatakta deliksiz bir şekilde uyudum ve uyandığımda sırtımda vs. hiçbir ağrı olmadı.
Ses: Birisi çığlık atmadıkça kapısı kapalı odanıza sesin gelip sizi rahatsız etme şansı yok. Yolculardan ziyade raylardan çıkan ses odanızda duyuluyor ama dediğim gibi beni hiç mi hiç rahatsız etmedi.
Eşyalar ve güvenlik: Eşyalarınızı yataklı vagonda odanızın içine rahatça koyacağınız kadar alan var. Vagon görevlisi size bir adet anahtar veriyor. Dışarıdan odanızı kilitleyip rahatlıkla tren içinde takılabilirsiniz.
Fotoğraf: Kars’tan Ankara’ya dönerken en güzel fotoğrafları gündüz saatlerinde yakaladım. Hangi yönden gelirseniz gelin mutlaka gün ışığını değerlendirin. Sayısız çay, mağara, dağ, taş, dere, tepe yakaladım. Bir o kadar da kaçırdım. Mümkünse gündüz uyumayı düşünmeyin.
Doğu Ekspresi İhtiyaç Listesi
Temizlik: Yataklı vagonlarda lavabo ve sıvı sabun bulunuyor. Vagon görevlisi odanıza temiz yüz havlusu da bırakıyor. Açıkçası ben sabun ve havluya ihtiyaç duymadım. Tuvaletlerde tuvalet kağıdı bulunsa bile ne zaman biteceği belli olmaz. Yanınıza tuvalet kağıdı almakta fayda var. Bir de taharet musluğunu göremedim. Büyük ihtiyaçlarınız için ıslak mendil almayı düşünebilirsiniz.
Yataklı vagonlarda nevresimler her kullanımdan sonra kuru temizlemeye götürülüyor. Doğu Ekspresi ile yola çıkar çıkmaz vagon görevlisi bizi varıştan 45 dakika önce kaldıracağını, nevresimleri toplayacağını bildirdi. Doğu Ekspresi varış yaptığı zaman eski nevresimler hemen yıkama ve kuru temizlemeye götürülüyormuş. Ben yataklı odaların temizliğinde herhangi bir problem görmedim.
Gıda: Tren içerisine her türlü yiyecek içecek sokabilirsiniz. 24 saat tren yolculuğu yapacağınızı hesap ederek, yanınıza yolda canınızın çekebileceği yiyecek içecek bulundurmanızı öneririm. Mesela ben yanıma çekirdek almadığım için pişman olmuştum. Yolculuk sırasında çekirdek, çay ne güzel gider değil mi manzara eşliğinde?
Sağlık: Her türlü durumu düşünerek yanınıza ilaç, güneş kremi, nemlendirici vs. almanızda fayda var. Mesela ben hayatım boyunca krem kullanmamış birisi olarak, Kars Sarıkamış’ta kayarken güneşli hava ve rüzgar kombinasyonuyla yüzüm şiddetli bir şekilde yandı. Ardından derim kabardı, pul pul dökülmeye başladı. Dudaklarım kanadı. O an ihtiyacım olan şey nemlendirici kremdi. Vagondanki diğer odalarda bulunan kişilerden nemlendirici istemek durumunda kaldım.
Bu yazımda eklediğim fotoğraflara dikkatli bakarsanız, özellikle dudak bölgesinin yanık olduğunu göreceksiniz. Tüm fotoğraflarda gülememe sebebim, aşırı yanıktan ve acıdan ağzımı açamamamdan ötürüdür.
Doğu Ekspresi Durakları Ve Kalkış Saatleri
Not: Ankara’daki YHT yol çalışmalarından dolayı 11.07.2016 ile 11.12.2017 tarihleri arasında Doğu Ekspresi kalkış ve varış durakları Kırıkkale Irmak durağından yapılıyor. Kars’dan son durak Irmak’a geldiğinizde, veya Ankara’dan Kars’a gitmek istediğinizde Irmak durağına otobüs ile aktarma yapılıyor. Yaklaşık 1-1,5 saat süren yolculuk süresince aktarmanız TCDD otobüsleri tarafından ücretsiz karşılanıyor.
Irmak durağında aktarma sırasında düzenli olarak yaşanan bir mağduriyeti anlatmak istiyorum. Irmak istasyonuna varış yaptıktan sonra aktarma için otobüslere yönlendik. Bizi bekleyen 3 otobüs vardı. Otobüslerin kapıları uzun süre açılmadı. Kapılar açıldıktan sonra anladım ki otobüs sayısı, trenden inen yolcuların tamamını karşılayacak kapasitede değil. Bu yüzden ilk önce yaşlılar ilk otobüse hücum etti. Nasıl olsa diğer otobüslerden birisine binerim diye beklerken, şoför ikinci otobüsü çalıştıramadı. Bizlerden otobüse bir el atıp itmemizi istedi. Tabii ki otobüsü itmek yerine bu garip durumu ölümsüzleştirip bloguma yazmayı tercih ettim. Neyse otobüs çalıştıktan sonra bu seferde yaklaşık yarım saat otobüsün içinde gitmeyi bekledik. Kısaca aktarmadan sırasında mağduriyet yaşarsanız şaşırmayın.
Doğu Ekspresi Irmak'tan Kars'a giden Doğu Ekspresi istikametiDurak | Varış | Kalkış |
---|---|---|
Irmak | - | 19:28 |
Kayseri | 00:40 | 00:48 |
Sivas | 04:06 | 04:12 |
Erzincan | 10:02 | 10:07 |
Erzurum | 13:52 | 13:57 |
Sarıkamış | 17:14 | 17:16 |
Kars | 18:00 | - |
Durak | Varış | Kalkış |
---|---|---|
Kars | - | 08:10 |
Sarıkamış | 08:59 | 09:01 |
Erzurum | 12:21 | 12:26 |
Erzincan | 16:11 | 16:16 |
Sivas | 22:02 | 22:07 |
Kayseri | 01:21 | 01:26 |
Irmak | 06:38 | - |
Doğu Ekspresi Hakkında Sonsöz
Mart’ın son haftasında Kars’tan Ankara istikametine yapmış olduğum Doğu Ekspresi yolculuğum her açıdan benim için çok güzel bir deneyim oldu. Bebeklikten sonra ilk kez raylardan gelen sesler eşliğinde yatarken beşik gibi sallana sallana uyudum. Gece karanlığında yıldızların aslında ne kadar belirgin olarak parladığına şahit oldum. Anadolu’nun unutulmuş güzelliklerini fotoğraf çektim, bir o kadarını da kaçırdım. Doğu Ekspresi seyahatimi ne kadar yazarsam yazayım, herkesin ayrı ayrı tecrübe etmesi gereken bir serüven. Siz de yarın çok geç olmadan bu güzel maceraya katılmayı ihmal etmeyin. Konu altından aklınıza takılan veya sormak istediğiniz sorular olursa yorum bırakabilirsiniz.
ücretleri fiyatlandırmanız güzel olmuş. bir başka blogda erzurum cağ kebap sipariş konusu nasıl oluyor. bu tren yaz kış hep var mı ? yazınızın geneli oldukça aydınlatıcı oldu. teşekkürler.
ukranya yazınızda da fiaytlandırmalar yapabilirseniz. otel rezervasyonu, bir kentten bir kente gidiş, hiç yabancı dil bilmeden ukranya’ya gidilip gezinilebilinir mi ?
ayrıca sadece kendi gördüklerinizi değil de beraberinde tarih bilgisi, gidiş, dönüş araç çeşitleri, kalkış varış saatleri, ücretleri gibi alıntılarla sitenizi zenginleştirebilirseniz daha aydınlatıcı olur.
O mini bar sizden öncekilerden kalma değil. her seferde ücretsiz olarak işletme tarafından dolduruluyor, bilginize 🙂
Merhaba yanımızda mini tüp götürmemiz gerekiyormu yoksa görevliler bizlere veriyormu