Erzurum’un en önemli turizm kaynaklarından Palandöken Kayak Merkezi hem yurt içinden hem de yurt dışından kayak severlerin ilgilini çeken bir destinasyon haline geldi. Ben de bir kayak sever olarak Palandöken’de kaymayı tecrübe etmek için Şubat ayının ilk haftasında Palandöken Kayak Merkezi’ne geldim. Ejder3200 tepesiyle artık rakiplerinin bir adım ötesine geçen, uzunluğu 12 km’yi bulan pistiyle Türkiye’nin en uzun pistine sahip olan, kimisine göre Türkiye’nin hatta dünyanın en iyi pistlerinden bir tanesi olarak gösterilen, kimisinde ise hayal kırıklığı ve olumsuz etki yaratan Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’ni kendi penceremden artıları ve eksileriyle inceliyorum.
İçerik Listesi
Palandöken Kayak Merkezi’ne Ulaşım
Palandöken Kayak Merkezi, şehir merkezinden yaklaşık 5 km. uzaklıkta bulunuyor. Bu kısa mesafe sayesinde kişisel aracınızla şehir merkezinden ortalama 5 dk. içinde Palandöken’e varabilirsiniz. Daha ekonomik bir ulaşım olsun diyorsanız en iyi yol halk otobüslerini kullanmaktan geçer. Şehrin belli noktalarından kalkan otobüsler ile 30 dk. içinde kayak alanına ulaşırsınız. Ben araba ile ulaşımı tercih ettim ancak Palandöken Kayak Merkezi, Sarıkamış Kayak Merkezi veya Kartalkaya Kayak Merkezi gibi şehirden uzak olmadığı için toplu taşıma sizi fazla yormayacaktır.
Palandöken Kayak Merkezi Pistleri
Palandöken zirvede kayabileceğiniz 2 adet pist var. Bunlar Ejder3200 (Ejder Tepesi olarak ta geçer) ile Kuzey pistleri. Kuzey pistlerinden kayma fırsatım olmadı, çünkü oldukça dik eğimli bu pistten kaymak için ileri derecede profesyonel olmak gerekiyor. Zaten gondol ile Ejder Tepesine çıkarken, Kuzey pistinde yarışlar için antrenman yapan yerli ve yabancı snowboardcuları görüyorsunuz. Ayrıca Kuzey Tepesinde çığ riski de bulunduğu için ben izlemekle yetindim. Bu pistler Slalom yarışları için Uluslararası Kayak Federasyonu’ndan (FIS) onaylı durumda. Bu yüzden her sene mutlaka bir yarış görürsünüz.
UYARI VE ÖNEMLİ NOT: Ben uçak biletlerinin ucuzluğundan gaza gelerek bileti erkenden aldım. Kışın gelmesini ve kaymayı çok önceden halletmiş olmanın mutluluğu içerisindeydim. Erzurum’a geldikten sonra öğrendim ki dönüş tarihimden 1-2 gün sonra kayak ve board yarışları başlayacakmış. Bu yüzden tüm pistler ve liftlerin kapalı olacağını öğrendim. Yani aylar öncesinden rezervasyonunu yaptığım kayak aktivitesini kıl payı gerçekleştirdim. Siz siz olun, erken bilet alıyorsanız eğer mutlaka bir bilene gideceğiniz sene yapılacak yarışların tarihini öğrenin. Yoksa kayaklarınız elinizde, yarışçıları izler gelirsiniz.
Ejder Tepesine gelecek olursak, orta ve üstü seviye kayakçılar ve boardcuları için biçilmiş kaftan. Gözlemlediğim kadarıyla hemen herkeste bu pisti kullanıyor. Kimi yerlerin eğimi çok düşük, kayağınız veya boardunuz yürüme hızında ilerliyor. Kimi yerlerde eğim artıyor. Pistin etrafı ağaçlık değil, yani her daim rüzgar esiyor. Bu da karları sertleştiriyor. Kimi yerlerde buzlandırıyor. Yani yumuşak veya kristal kar hayali kurmayın derim. Pistlerin uzunluğu oldukça tatmin edici geldi bana. Öyle ki bazı yerlerde dinlenmek, soluklanmak istediğim oldu. Belli noktalarda çay, kahve, redbull içebileceğiniz büfe tarzı yerler bulunmakta.
Bu arada Sway Otel’in kendi pisti var ve gece de açık oluyor. Uzun süre kaymama rağmen Türkiye’deki hemen her pist akşam 16-17 gibi kapanır. Gece kaymayı ben tecrübe edemedim. Etmek isteyenler için böyle bir alternatif var. Tabi Ejder Tepesi gibi efsane bir pist beklemeyin. Gecenin karanlığında, birkaç yüz metre uzunluğunda birkaç slalom yapmayı düşünürseniz öneririm.
Palandöken Kayak Merkezi Konaklama
Bir kayakçı için en önemli hususlardan birisi konaklamadır. Çünkü zaten bütün gün pistlerde acıkmış, terlemiş, yorulmuşsunuzdur. En kısa sürede istirahat etmek istersiniz. Palandöken bu konuda maalesef bütçesi olanlar için iyi imkanlar sunuyor. Eğer odamdan çıkıp hemen piste gideyim diyorsanız teleferiklerin hemen yanında Sway, Dedeman, Polat Erzurum otelleri bulunuyor. Duyumlarıma göre kış sezonunda oda fiyatları minimum 100 dolar civarında. Yani herkese hitap etmediğini söyleyebilirim. Ben ise şehir merkezinde günlük 50 liraya bir pansiyonda kaldım. Üstelik kahvaltı da dahildi. Bu tarz aktivitelerimde konaklama için beklentilerimi hep düşük tuttuğum için ben memnun kaldım. Ucuz fiyatlı pansiyon üzerine araç kiralayarak, hem Palandöken’e ulaşımım konforlu oldu, hem de Erzurum’da gezilecek yerlerin bir kısmını görmüş oldum.
Konu altından yorumlarda bulunarak başlığın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bende yazmayı unuttuğum eksik kalan yerleri görme fırsatı bulurum. Teşekkürler.
Bir yanıt bırakın