Kiev Gezi Rehberi [KAPSAMLI GEZİ YAZISI]

Ukrayna Kiev Meydanı

Kiev, ortasından geçen Dinyeper Nehri’nin iki yakasına kurulmuş olan ve ülkenin orta kuzeyinde yer alan, Ukrayna’nın başkenti ve en büyük yerleşim alanıdır. Millattan sonra 5. yüzyılda kurulmuş olan, Doğu Avrupa’nın en eski ve büyük kentlerinden birisi olan Kiev, Sovyetler Birliği dağılmadan önce ülkenin en büyük üçüncü kenti durumundaydı. Geçmiş tarihinde bazı dönemlerinde Rusya ve Beyaz Rusya’ya da başkentlik yapmış olan Kiev, diğer yandan da Batı Avrupa’nın önemli sanayi ve yüksek teknoloji bakımından kalbi durumunda.

Ukrayna’nın idari, kültürel, ekonomik ve bilimsel kalbi olan şehir, Karadeniz’e doğru uzanan doğal güzellikleri, ılıman iklimi, güzel kumsalları, nehir kenarı yerleşim alanları ile de ülkenin gözdesi konumunda. Slav kültür hazinesinin yanı sıra dünyaca tanınan mimari yapıtları, keyifli bahçeleri, yemyeşil ve büyük parkları ile insanı büyüleyen bir şehir Kiev. Yeşil alanların çokluğundan ve büyüklüğünden dolayı Gothe’nin “parkın içindeki şehir” olarak anlattığı Kiev , bağımsızlığının ardından rengarenk ve canlı gece hayatı ile ilgileri üzerine toplayan başkente gitmeden önce bilmeniz gerekmekte olan tüm bilgiler Kiev gezi rehberi yazısını sizler için hazırladık.

Şehrin en saygın kafeleri, restoranları ve mağazalarıının sıralanmış olduğu, hafta sonları sokak dansçıları ve sokak müzisylenleri ile canlanan caddeleri, İkinci Dünya Savaşı sırasında tamamen mayınlar ile döşenmiş olsa bile daha sonra tekrar inşa edilmiş.

Kiev Gezi Rehberi

Gelişmiş metro ağı ile oldukça rahat gezilebilen Kiev, altın rengine boyanmış kubbeleri ile ışıldıyan kiliseler, şehirin en dikkat çekici yapıtları arasında yer alıyor. 1037 senesinde Prens Yaroslav tarafından yaptırılarak Kiev’in en eski kilisesi olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan St. Sophia Katedrali’nin Barok mimarisi ile tasarlanmıi kubbeleri ve çan kulesi bulunmaktadır. Kiev’in en hareketli ve aktif cadderlerinden birisi olan Kreschatik; Bessarabaya Medyanı ile Euroiskaya Meydanı arasında bir köprü görevi görerek iki meydanı birbirine bağlıyor.

St. Sophia Katedrali – Kiev

Üç milyondan fazla insan yaşayan Kiev’de, tarihi yapıtlarına eşlik etmekte olan modern yapıtlar geçmiş ile günümüzü buluşturuyor. Büyük göç yolları üzerinde yer aldığından dolayı geçmiş tarihte sürekli istilalara maruz kalan,  İpek Yolu’nu ve Baharat Yolu’nu Avrupa’ya ulaştıran Kiev’de gezilecek yerler oldukça fazla.

Kiev Gezilecek Yerler

Ortasından yavaş yavaş akmakta olan Dinyeper Nehri’nde yapacağınız bir tur ile Kiev’i tanımaya başlayabilirsiniz. Bu görkemli şehri daha iyi tanıyabilmenizi ve genel bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Nehir boyunca kültürel değeri bulunan yapılar ile modern binaların yan yana selam verdiği, sık ormanlar ile kaplı tepelerin büyüleyiciliğini, köklü geçmişi bulunan manastır, kilise, meydan ve sokakları ve kendine has dokusu ile, Kiev’le tanışın.

Güneyin boğucu sıcaklığından kaçarak kuzeyin yeşillikleri içerisinde yürüyüş yapmak herkesin isteyeceği bir şeydir, çünkü Kiev’de ağaç kesmek yasak! Nerede başladığı ve nerede bittiği görünmeyen Mariyinsky ve Khreshchatyk parklarından yürüyüş esnasında Dinyeper’in manzarasını izleyebileceğinizden dolayı görülmesi gereken yerler listesinde ilk sırada gelmektedir.

Kiev’de başlıca gezilecek yerler ; St. Sofia Katedrali , Altın Kapı , Bağımsızlık meydanı yer almakta. Daha ayrıntılı bir gezilecek yerler önerisi istiyorsanız ; “Kiev Gezilecek Yerler” adlı içeriğimizi okumalısınız.

Kiev Alışveriş

Kiev’de başlıca alışveriş merkezleri Khreschatyk’te bulunan City Center, Nezalezhnosti’de yerin altında kurulmuş olan Globus ve Basseynaya Sokak’ta bulunmakta olan Mandarin Plaza, Billa olarak sayılabilir.

Mandarin Plaza – Kiev

Hediyelik ürünler için daha fazla kent merkezinde bulunan, Shevchenka Bulvarı ve Kreschatik başta olmak üzere, Andreevsky Kilisesi’nden başlayarak Dinyeper Nehri’ne kadar uzanmakta olan cadde üzerinde bulunan butik ve mağazaları saymak mümkün.

Kiev’den Ne Alınır ?

Ukrayna’nın kültürünü yansıtmakta olan hediyelik ürünler, nakış işlemeli dantel ve örgüler, pisanki isimli el yapımı paskalya yumurtaları, değerli taşlardan yapılmış olan süs ürünleri; ushanka olarak isimlendirilen Rus kulaklığı da sayılabilir. Bunlardan farklı olarak özellikle Kiev Jewelry Factory’de mücevher ya da altın takılar almanız mümkün.

Oldukça popüler olan Ermeni ve Rus votkaları, Ukrayna’ya özgü gorilkavokta alabileceğiniz gibi Rus şampanyası olan shampanskoye ve Kiev Champagne Winery’ın özel olarak imalatı yapılmış şaraplarını alabilirsiniz. Champagne Winery Stolichny , Pernord Ricard Ukraine markalı ürünleride bulmanız mümkün. Stolichny Standard’ın yay, biber ve Hindistan cevizi şeklinde bulunan şişeleri de Kiev’de en fazla alınan hediyelik eşyalar arasında.

Kiev Gece Hayatı

Kiev, gece hayatı ile ünlenmiş Ukrayna şehirlerinden birisidir. Kiev’de gece hayatı, belli başlı etkinlikler dışında genellikle ünlü kulüpler etrafında toplanmıştır. Kiev gece yaşantısını eğer bir kulüpte geçirmek istiyorsanız en güvenli yerlerden birisinde olacağınızdan emin olabilirsiniz. Bazı gece kulüplerinde yüz kontrolü güvenlik için oldukça fazla yaygındır. Kiev’in gece yaşantısı farklı olmakla birlikte, genellikle kulüplerde çalışan kızlar, erkeklerin daha fazla para harcaması için görevlendirilirler. Birçok kulüp batı ülkelerine kıyasla daha ucuzdur. Şehirde bulunan mekanlarda saygı kurallarına uyduğunuz taktirde capcanlı ve rengarenk bir gece geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Ayrıca Kiev gece kulüplerinde eğlence genellikle 22.00’dan sabahın ilk ışıklarına kadar enerjisi hiç azalmadan devam etmektedir.

Club Ajour – Kiev

Kiev’de gece hayatı rengarenk ve hızlıdır. Kiev birden fazla alternatiflerin bulunduğu oldukça güzel gece kulüpleri, striptiz kulüpler, barlar ve gazinolara sahiptir. Birbirinden güzel Slav kızların dans ettiği pistlerden insanların gözlerini alması oldukça zordur. Barlara giriş ücreti genellikle altı euro’dan başlamaktadır.

Mekanlara gitmeden önce mekanın atmoferine göre giyinmelisiniz aksi taktirde mekanlara alınmayabilirsiniz.

Kiev’de gidebileceğiniz gece mekanları ; Arena , Ajour , Shooters , Sky Bar gibi mekanları tercih edebilirsiniz.

Bakmalısın : Kiev Gece Hayatı

Kiev Konaklama

Ukrayna’da ki en fazla tercih edilen konaklama seçeneği daire kiralamak olsa bile Kiev’de bulunan çeşitli otel ya da hostelleri tercih edebilmeniz mümkün. Ancak Kiev’de bulunan otellerin bazılarında ısınma sorunu baş gösterebiliyor. Kent merkezinde bulunan oteller bazen uygulamış oldukları yüksek fiyat tarifesi hizmeti karşılamaya yetmiyor.

Konum , hizmet ve bütçeye uygun birden fazla seçenek sunan Kiev, az sayıda beş yıldızlı otel yer almakta birlikte, yüksek kaliteli hizmet sunmaktan çekinmiyor.

Kiralık daireler ise fiyat olarak uygun olsa bile çoğunlukla hem merkeze uzak hem de güvelik açısından düşük bölgelerde yer alıyor.

Oteller ise sosyal yaşantının kalbi olan Pecherskyi Semti, çok fazla gezilecek yeri ve alışveriş seçeneği sunan Khreshchatyk Caddesi gibi merkezi konumlarda yer alıyor. Daha huzurlu bir konaklama için ise Shevchenkosviky Semti’nde bulunan otelleri Kiev’de konaklama için seçebilirsiniz.

Göz At : Kiev Konaklama Rehberi

Kiev Yeme-İçme

Günlük yaşantının her alanında olduğu gibi Kiev’de de yeme içme kültürü açısından da Sovyet etkisini görebilmek mümkün. Soğuk hava sebebi ile votka tüketiminin yaygın olduğu şehrin önde gelen yöresel lezzetleri başında tatlı su balıkları ve tavuk eti kullanılarak hazırlanan yemekler gelmekte. En fazla tüketilen tatlı su balıkları ise marine edilmiş ya da kurutulan aynalı sazan ya da turna. Tavuk yemekleri arasından en fazla lezzetli olan ve ülkemizde de bilinen yemek Kievski.

Meşhur Tavuk Kievski

Kiev’de yiyebileceğiniz yemekler sadece Sovyet yemek kültüründen oluşmuyor. Kültür ve eğlence bakımından Doğu Avrupa’nın önde gelen Kiev’de İtalyan, Fransız, Amerika, Uzak Asya mutfaklarından seçkin ve lezzetleri kolaylıkla bulabilmeniz mümkün.

Çorbalar ve ekmek türleri ile bilinen mutfak kültürü yerine daha bilindik yemekler arıyorsanız eğer kent merkezinde bulunan Mc Donald’s gibi fast food dükkanlarından ya da Türk yemekleri sunan restoranları tercih edebilirsiniz.

Kızıl bira ve yöresel lezzetlerden olan , kıymalı ya da patatesli olarak sunumu yapılan Varenyky adlı mantıyı da denemelisiniz. Kiev’de et yemekleri içerisinde domuz eti kullanımı oldukça yaygın. Bu sebeple domuz eti yemek konusunda çekiniyorsanız sipariş verirken içeriği hakkında bilgi almanız işinize yarayacaktır. Kiev’de bazı sular gazlı olarak satılmakta eğer gazlı olmayan su içmek istiyorsanız gazlı su istemediğinizi belirtmelisiniz.

Bakmalısın : Kiev Yeme – İçme Rehberi

Kiev Şehir İçi Ulaşım

Kiev’de trafik levhaları yerel dil ile yazılı olduğundan dolayı, yönünüzü bulmak için Google Haritalar her zaman açık olmalıdır.

Kiev gezi rehberi içerisinde en önemli noktalardan birisi olan ulaşım için şehirde kullanabileceğiniz en rahat toplu taşıma aracı metro. Ruslar tarafından inşa edilmiş olan ve dünyanın en fazla gelişmiş ağ alt yapısı ile Kiev’de ki metro hatları ile gezilecek yerlere, yoğun trafikten etkilenmeden basit bir şekilde ulaşabilirsiniz. Metro hatlarında seyahat yapabilmek için tek yapmanız gereken, tek kullanımlık jetonlardan satın almalısınız.

Kiev’de yolculuk yapabilmek adına kullanabileceğiniz diğer toplu ulaşım araçları ise tramvay ve troleybüs gibi araçlardan oluşmaktadır.

Kiev Ulaşım – Trolleybus

Konforlu bir şekilde yolculuk için seçebileceğiniz taksilerde ise Doğu Avrupa ülkelerine özgü olan ve uzak durmanız gereken korsan taksicilik uygulaması oldukça yaygın. Pahalı fiyatlar ile ulaşımcılık yapan ve güvenlik açısından pek uygun olmayan bu araçlar yerine resmi olan taksilerde seyahat etmeniz gerekmekte.

Kiev’de kullanabileceğiniz popüler taksi uygulamaları ; Ulkon ve Uber’dir. Bu uygulamalar sayesinde Kiev’de kolayca taksi bulabilir, güvenliğinizden emin olabilirsiniz. Taksicilerin çok azı İngilizce bilse bile, gideceğiniz yerin yerel adını öğrenmelisiniz. Her ülkede olduğu gibi sürekli olarak taksimetreyi kullanmalısınız.

Fünikülere binmek istiyorsanız eğer; üst şehirden Podil’e geçmek için fünikleri kullanbilirsiniz. Fünikler yaz günlerinde sabah 06.00 , gece 23.00 ve kış günlerinde ise sabah 07.00 , gece 22.00 saatleri boyunca hizmete açıktır.

Kiev Havaalanı ile Kiev Şehir Merkezi Arası Ulaşım Nasıl Yapılmalı ?

Şehrin merkezi yerlerine ulaşabilmek amacı ile havaalanından kalkan Marshurutka adlı minibüsleri ya da Skybusları tercih etmelisiniz. Ortalama olarak 1 saat içerisinde Kiev Şehir Merkezine giden toplu taşıma araçların yerine rahat yolculuklar için de Uber’i kullanarak çağırabileceğiniz taksiler ile Kiev Havaalanı – Kiev Şehir Merkezi arası ulaşımı sağlamanız mümkün.

Kiev gezilecek yerler için ulaşımda tercih edebileceğiniz toplu taşıma araçlarını sizler için hazırladık. Metro istasyonlarında bulunan Sovyet Mimarisi’nin etkisinden çıkıncaya kadar metronuz gelecektir.

Kiev Festivalleri

Kiev, uluslararası düzenlemiş olduğu festivaller ile her yıl milyonlarca gelen ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Kiev’de gezi esnasında kaçırmamanız, kesinlikle görmeniz gereken festivaller;

  • Kiev Moda Haftası: Mart ayı içersinde düzenlenen festivalde, Ukraynalı ya da yurt dışından gelen tasarımcıların yeni moda trendleri sunulur.
  • Kiev Belgesel Film Festivali: Yine mart ayı içerisinde düzenlenen ve ziyaretçilerinin festival boyunca belgesele doymuş olduğu, her sene tekrarlanan bir festivaldir.
  • Kiev Uluslararası Reklamcılık Festivali: Mayıs ayı içerisinde düzenlenmekte olan etkinlikte, dünyanın her köşesinde katılan katılımcıların farklı ve yaratıcı çalışmaları incelenir sonrada ödülleri dağıtılır.
  • Kiev Uluslararası Münezara:  Mayıs ayı içerisinde düzenlenen etkinlikte, kurallar dahilinde münazara turnuvaları düzenlenir.
  • Kiev Uluslararası Kısa Film Festivali: Her sene Ekim ayı içerisinde düzenlenir. Senenin kısa filmleri jüri tarafından incelenerek ödül törenleri ve rengarenk kutlama etkinlikleri düzenlenmektedir.

Kiev festivallerine katılarak, Kiev’i yakından tanıyabilir, kültürü hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Eğer sizinde güzel bir projeniz varsa eğer yatırımcı, sponsor bulmanız mümkün. Kiev’in saygın kişileri, ünlüleri de bu festivalleri izlemeye gitmekte.

Kiev’e Ne Zaman Gidilir ?

Karasal iklime sahip Kiev’de, kış günleri soğuk ve karlı geçer, yaz günleri ise genellikle sıcak ve kuraktır. Bu sebeple de Kiev seyahati için en uygun dönem ilkbaharın son günleri ve yaz ayları.

Kiev’e Nasıl Gidilir ?

İstanbul ve Kiev arasında Türk Hava Yolları, Ukrayna Hava Yolları, Air France, Aeroflot ve KLM gibi hava ulaşımı firmalarının direkt olarak uçuş seferleri bulunmakta. İki saat süren bir yolculuk ile ulaşabileceğiniz Kiev’e, aktarmalı olarak gidebileceğiniz uçuşlarda bulabilmeniz mümkün.

Kiev’e denizyolu ile gitme için; İstanbul – Odessa deniz otobüsü hattı bulunmakta. Odessa ve Kiev arası ise toplam dört yüz yetmiş kilometre.

Kiev’de Güvenlik

Kiev hala diğer büyük şehirlerden daha güvenli ancak ciddi bir suçla karşılaşmanız pek mümkün değildir. Önemli eşyalarınızı otel odanız bırakarak, pek fazla kişinin tahmin edemeyeceği bir yere saklamalısınız. Kabalık ve turistik bölgelerde çantanızı yanınızdan ayırmayın. Pasaport ve uçak bileti gibi önemli bilgilerinizi özenli bir şekilde korumalısınız. Bunları diğer ülkelerde de yapmanız gerekmekte fakat olası bir durumda polisler konusunda biraz şaşkınlık geçirebilirsiniz. Polisler ile uğraşırken sakin olmalısınız. Eğer ciddi bir sorun var ise elçiliğe telefon etmek istediğinizi dile getirin; bu davranış, size daha fazla yardımcı olmalarını sağlayacaktır.

Kiev’de sigara ve alkol Batı Avrupa ve Amerika’ya göre daha ucuzdur . Alkol alımı 18 yaşından küçük bireyler için kesinlikle yasaktır ve cadde, bar gibi mekanlar içilmemelidir.

Ayrıca sosyal medya hesaplarından gördüğümüz kadarıyla gece saatlerinde dar sokaklarda gasp olaylarının olduğunu gördük. Genelde toplu hareket etmeye ve ana caddeler üzerinde dolaşmaya özen gösterin. Doğu Avrupa blok ülkelerinde maalesef bu tarz istenmeyen olaylar görülebiliyor.

Kiev’e Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Kiev’e gitmeden önce bilmeniz gereken oldukça fazla şey var bunların başında ; Kiev’de gezilecek yerler , Kiev yemekleri ve Kiev’de konaklama olacaktır. Eğer ben gece hayatınıda yaşamak istiyorum derseniz Kiev gece hayatı hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz.

  • Nüfus: Kiev’de nüfus, üç milyona yakın.
  • Din: Halkın büyük bir çoğunluğu Ortodoks.
  • Resmi Dil: Şehirde konuşulmakta olan resmi dil Ukraynaca. En fazla konuşulmakta olan dil Rusça; fakat halkın geç yaş kitlesi ile İngilizce konuşarak anlaşabilmeniz mümkün.
  • Vize: Kiev vizesiz ülkeler arasında yer almakta. Bu sebep ile Kiev’e vizesiz seyahat edebilmeniz mümkün.
  • Kiev Gezi Süresi: Ortalama 4 günlük bir gezi, Kiev’in barındırdığı güzellikleri görmeniz ve rengarenk gece hayatını yaşamanız mümkün.
  • Ekonomi: Doğu Avrupa’nın en gelişmiş ikinci ülkesinin başketinde son senelerde sanayi ve teknoloji alanlarında gelişme görülmeye başlanmıştır. Fakat halkın büyük bir çoğunluğu gelir bakımından orta seviyede.
  • Para Birimi: Resmi para birimi Grivna’dır.

Kiev gezi rehberi içeriği boyunca Doğu Avrupa’nın en güzel tatil yerlerinden birisi olan Ukrayna’nın başkenti hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umuyoruz ki bu seyahat yazısı fayda sağlamıştır.

Ayrıca yeterli vaktiniz var ise Ukrayna sınırları içerisinde yer alan Lviv’i gezebilirsiniz. Lviv Gezi Rehberi adlı yazımızı okumalısınız.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Kiev Gece Hayatı (Gece Kulüpleri, Striptiz Kulüpleri, Barlar, Casinolar)
  2. Kiev'de Nerede Kalınır - Kiev Konaklama Rehberi - GEZILECEKYER.COM
  3. Kiev'de Ucuza Gezebileceğiniz 5 Yer - GEZILECEKYER.COM

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.